Охладителна система

Охладителна система

В охладителната система участват по-долу изброените детайли. Важно е да се знае, че при дефектирането на някой от детайлите води до прегряване на двигателя на моторното превозно средство. В следствие прегряване- води до поражения на други агрегати и възли. Крива глава-задължителен основен ремонт на двигател и обслужване на цилиндровата глава .
Ремонтът е съпровождан с необходимите гарнитури, семеринги, масло на двигателя( задължително се сменя).
Сегментите на всеки ДВГ са закалени в следствие прегряването. Те губят закалката си - започва да харчи масло.
При най-малки съмнения, че вашият автомобил не се държи коректно, (загуби на охладителна течност), загрява повече от обичайно, не включва перка на радиатора, зимно време пускайки парното започват да ви се омазнява предното стъкло (сдобили сте се със спукано радиаторче парно).
Заради всички горепосочени проблеми не се колебайте и ни потърсете, колкото по-рано ни потърсите, за да решим проблемът толково по-малко главоболия ще имате вие, ще спестите нерви и допълнителни разходи.

Водни помпи
Турбина, която е основния и най-важен фактор от охладителната система за циркулация на охладителната течност. В някои модели автомобили при смяна на ангренажен комплект се сменя и водната помпа!

*Основни неизправности.
*ТЕЧ-износен фибър на водната помпа.
Ремонт-НОВА
*ШУМ-ВИЕНЕ -износен лагер на водната помпа.
Ремонт-НОВА

*Загрява автомобилът
-загрява или направо прегрява:
възможно е турбината на водната помпа да е износена или превъртяла на оста доста често срещан проблем.
*Водните помпи се задвижват горе-долу 50% на 50% от ангренажния ремък или от [url=http:/autoad.me/автосервиз/услуги/ремъци-ролки-семеринги/]канален-трапецоведен ремък[/url].

В случаите ,когато се задвижва от ангренажния ремък - заводът производител не случайно е решил по този начин задвижването на водната пома.
*ЗАЩО? - хубав въпрос! Защото в тези случаи водната помпа
е задължителен елемент при смянята на ангренажния ремък и заводът производител си гарантира, че поне по отношение на водната помпа, ще ви е трудно да прегреете вашето превозно средство.

*Следващият въпрос, с който сигурно ви провокирах: Какво пък общо има водната помпа с ангренажния ремък!
Със следващите редове ще уточня и се надявам да съм ви полезен ,най-малко за обща култура.
Много от вас предполагам поне един път са сменяли ангренаж. Какво разбираме под термина агренаж! В практиката ми съм срещал различни разбирания от страна на клиентите ,но най масовото е само ангренажния ремък,а любимото ми е:
-погледни го колко може да изкара още?
*Ангренажът ще го разгледаме в друг раздел, само да се аргументирам за водната помпа. - Ангренажният ремък ползва лагера на водната помпа под зъбното колело като вид ролка, която участва в задвижването на ангренажа.
*Затова при смяна на ангренаж, който по каталог се сменя на 50 000км или 2год. от смяната му, производителите си гарантират, че водната помпа ще бъде подменена поне на 50 000км. или един път на две години.
 

Съединения
Участват,като свързващи елементи в охладителната система.
Най чести повреди:
-спукване съединения, протриване съединения, изгаряне на материала вследствие остарялост.
Много хора подценяват съединенията,
но те са важни елементи от охладителна система:
-При просмукване на въздух от остарели и повредени съединения, рискувате образуването на въздушни джобове, нарушаващи правилното функциониране на охладителната система!
*Ремонт -Подмяна с нови.


Термостати
Свързващият елемент на малкия с големия кръг на охладителната система.
*Клапан - с биметална пластина, която се монтира към малкия кръг (блок-глава), при достигане на работна температура на двиганеля биметалната пластина се нагрява отваря клапана и пропуска нагрят флуид към охлаждащия радиатор, а от него постъпва охладена течност в двигателя.
*Най-чести повреди.
*Блокирал-затворен или отворен термостат.
В първия случай превозното средство прегрява, а водния радиатор е студен.
Във втория случай на дълъг път вследствие естествения флуид и насрешният въздух не може да достигне нормална работна температура, но при задръстване при натоварен трафик или примерно зимно време при боксуване има опасност от прегряване, защото цялата охладителна система вече е един кръг и докато охлади перката най-натоварената част в двигателя (главата) има опасност да прегрее и да духне гарнитура на главата.Радиатори
Два вида:
*И в двата случая гният,   протичат, запушват се с времето.
*Съвет: - при проблем го решете, а не го отлагайте, като сипвате разни добавки, които в повечето случаи, вследствие ви стъжват живота, нервите и ви вкарват в допълнителни разходи.
-Охладителен радиатор се монтира в предната част на всяко превозно средство с изключение на автобусите и целта на живота му е да допринесе за възможно най-бързия топлообмен на нагрятия флуид.

-Топлещ радиатор става дума за радиаторчето на парното.
Служи да затопля купето.
Основни проблеми - протича започва да мазнее предният прозорец при пускане на парното.
Запушване - зимно време, като пуснете парното не духа топло, вследствие запушването през него минава оскъдно количество антифриз, моторчето на парното бързо го обдухва и затова не се усеща топлина.
*Ремонтът е подмяна с ново радиаторче, но в по-голямата част от автомобилите е скъпо струваща услуга, защото е свързана със сваляне на цялото арматурно табло.
Много от колегите избягват тази услуга, заради нейната голяма трудоемкост свързана с много нерви за повечето от тях.


Нипели и преходи
Основният проблем при нипели и преходи е пукане и гниене. Нямат възможност за отремонтиране, а се заменят с нови.


Датчици
*Важни за коректните им показания, за да можете по всяко време да следите температурните показатели на превозното ви средство.
*Температурен датчик - показва стойностите на температурата на двигателя. От тези стойности компютърът на автомобила смята бедна или  богата горивна смес.