Катализатори

Катализатори

Здравейте, приятели отдавна не съм пускал новина или темичка,но сега ми остана малко свободно време и реших да ви разкажа,но да и поръсъждаваме на темакатализатори,що е то и какво би ни причинило това чудо на съвремената техника.
Катализаторапринципно всички знаем,че е нещото,което пречиства изгорелите газове на автомобилите за да пазим атмосверата.Най-общо казано това е почти всеки го знае и толкоз,но катализатораима и друга функция освен да пречиства донякъде изгорелите газове по-съществената му работа за двигателя е да задъпжа изгорелите газове да не преминават бързо през ланда сондата за да може тя да работи коректно.
Ланда-сондапринципно един нагревател на,който компютъра подава напрежение и,го подържа нагрят в опрелена граница.При бедна смес на горивото изгорелите газове са по студени от нормалното,ланда сондата се изтудява,компютъра подава повече напрежение за да загрее ландата в необходимите граници и по този начин разбира,че сместа е обеднена,за да я нормализира замасява за по дълго време минусовата клема на дюзата ,по този начин впръскването на гориво се увеличава и сместа се обоготява до ,като стигне нормални стийности.
Реципрочно работи и,като сместа е богата
с по краткото замасяване на минусовото краче на дюзата момента на впръскване намалява и сместа се обеднява до достигане на нормални стойности.
Повечето съвременни автомобили са оборудвани с газови уредби и за да са в крак със съвременните норми на развитие старата остаряла плочка е заменена с чудото газов инжекцион.До тук добре автомобила харчи по-малко,по-пъргав и така нататък,но газовия инжекцион си има и компютър,който работи паралелно,със стандартно оборудвания.
Най-високото октаново число на бензина е 98октана,но на пропан бутана е 105октана при,което оборудван а-л на газ
съсипва много бързо катализаторапри,което той се запушва спъва автомобила и започва да мирише неприятно на сяра.След повредата много майстори препоръчва да се премахне катализаторадо тук добре,но повечето майстори,го къртят или режат и на негово място се монтира аспухова тръба.
При гореопоменатото отстряняване се отървате от катализатора,но меко казано почвате да разказвате играта на главата и по специално на нейните компоненти клапани , легла-и тук възниква въпроса защо.
Защото газовия инжекцион работи на принципа на бензиновия и за да е икономичен и пъргав автомобила ви ползва
данните на ланда сондите,които подават,при отстраняването накатализаторапо този метод газовете преминават много бързо през ланда сондите и ги изстудяват следсвие компютъра започва да замасява минусовото краче на газовата дюза прекалено сместа се обогатява много и се получава ефекта на оксижена след което легла и клапани изгарят ,автомобила започва да гори прекомерно чека свети,като сфетофар компютъра изпада в авариен режим и се почва едно ходене по мъките.
За да избегнете всички тези мъки,главоболия и най-вече скъпия ремонт на глава нашият авсервиз заменякатализаторацъц заводски резонатор,който в случая изиграва по съществената роля на катализатора
да предлага коректна работа на ланда контрола,а от там всичко си остава по старому,автомобила е безшуме,гори малко,не мирише ,пъргав е ,и не на последно място ви се разминава със скъпия ремонт на глава.
Лесните катализатори всички ги махат,за трудно достъпните ви убеждават,че нестава само къртенето му е майката,но нашият автосервиз пави уникални насаждания и там ,където другите се предават и казват,че е невъзможно.
Все пак всяко нещо си има цена ,но спестява много пари иглавоболия!