Ремъци ролки семеринги

Ремъци Ролки Семеринг

По принцип ремъците се използват за задвижване на два или повече валове, като правилото винаги един е задвижващ, а останалите задвижвани.
*Да разгледаме нашият случай в моторните превозни средства.
В ДВГ-двигател с вътрешно горене-задвижващия е коляновия вал в някои случаи разпределителния вал ирае ролята на задвижващ при дизелите за нафтови помпи и ваком помпи,а при банзиновите ,когато задвижва втори разпределителен вал посредством верига или директно на зъбни колела.
Задвижващият колянов вал посредством ремъците било то атгренажни, канални или трапецовидни със съдействието на обтяжни и паразитни ролки задвижва най-важните агрегати за безаварийната работа на ДВГ.
Най важните са маслена, [url=http:/autoad.me/автосервиз/услуги/охладителна-система/]водна-помпа[/url], алтернатор и за комфорта хидравлична помпа и копресор на климатика. За по луксозни автомобили нивомати, компресори и др.


Ангренажни ремъци
*Ангренажният ремък свързва коляновиа вал с разпределителния вал. Повечето съвремени двигатели са четиритактови,тоест за две завъртания на коляновия вал разпределителния ,а при дизелите и нафтовата помпа са завъртат един път. Ангренажния ремък е, като зъбните колела но добрия часовник за да работи точно и безотказно. Защо е важно да подменяме периодично ангренанажния комплект ,който се състои от ангренажен ремък робтяжна ролка, една или повече паразитни ролки и в случаите, когато водната помпа се задвижва от ангренажния ремък то тя е задължителна,защото в случая играе роля и на паразитна ролка,а в някои случаи и на обтяжна.
По каталог ангренажният комплект се подменя на 50 000км. или две години от датата на смяната.
Компромиси не подлежат,защото водят до тежък авторемонт , който може да си спестите при навремена подмяна консуматива (ангренажен комплект).


Канални ремъци
Каналните ремъци посредством коляновия вал задвижват хидравлики, алтернатори, компресори на климатици, ваком помпи.
Хубово е да се знае,че когато се ползва канален ремък винаги го съпровождат обтяжна и една или повеча паразитни ролки.


Трапецовидни ремъци
Работата му е ,като горепосочения ремък, но са по къси ремъци от каналните и в повечето случаи липсват съпровождащи ги ролки.


*Обтяжни и паразитни ролки